Sākumā izskaidrosim, kādi pigmenti piešķir krāsas mūsu kosmētiskiem produktiem. Zaļo krāsu un tās nokrāsas (Krēms kājām, Balzams ķermenim Pretcelulīta) - piešķir jūras aļģu hlorofila (tirdzniecisks nosaukums) vara atvasinājumi, pamatvilcienos – cukurotā laminārija. Produkcijas krāsu, kura ir dzeltena, oranždzeltena, oranža, ķieģeļsarkana, piešķir beta-karotīns. Atšķirīgas nokrāsas ir atkarīgas no tā, ka mēs izmantojam vairākas beta-karotīnа (gan tirdznieciskas, gan modificētas patstāvīgi) formas. Sarkanu un aveņkrāsas-sarkanu nokrāsu piešķir šikonīns (Lithospermum jeb Japānas puķes Cio-Cao pigments). Analoģiska krāsa ar vieglu brūnu nokrāsu dod ekolakts un ābolu mizas koncentrāts. Tomatols ( tomātu frakcijas lipīdais ekstrakts) iekrāso Gelu-balzamu REPARIRUJUŠIJ persiku vai rozā-persika krāsā. Nepieciešams atzīmēt, ka dažām izejvielas veidiem ir izpaustā "sezonālā" krāsa. Tā, "vasaras" ražošanas nātres ekstraktam ir smaragdzaļa krāsa, bet ziemā un priekšpavasarī mēs iegūstam tās zaļganbrūnās krāsas.
Parfimēriju kompozīcija ir dabisku ēterisku eļļu un sintētisku smaržvielu maisījums. Aromātiskā kompozīcija (tieši mums) ir gatava ēterisko eļļu kompozīcija uz taukainas eļļas pamata.
Pirmkārt, parfimēriju kompozīcija – tas nav individuāls savienojums, bet sarežģīts komplekss, kas iekļauj desmitiem komponentu. Piemēram, mēs uztveram muskatsalvijas ēteriskas eļļas smaržu kā individuālu. Bet īstenībā, muskatsalvijas ēteriskā eļļā ir klāt vairāk kā 250 ingredienti.
Otrkārt, šis komplekss sastāv gan no dabiskiem, gan no mākslīgiem individuāliem komponentiem. Kāpēc nevar radīt "cēlu" kompozīciju uz komponentu bāzes, kuri ir tikai sintētiski vai tikai dabiski? Paskaidrošu uz piemēra. Ziedošās maijpuķītes smarža - ir neatkārtojama. Tās ēteriskās eļļas ieguves mēģinājumi nedod praktiskus rezultātus niecīgas izejas un smaržas sagrozījuma dēļ pie pārtvaices. Patīkamu nelokāmu maijpuķītes smaržu dod tikai "sintētiskais" hidroksicitronelāls - citronelāla hidratācijas produkts, pirmoreiz izmantots radot slavenās smaržas QUELQUES FLEURS (1912 g).
Bet tagad ņemsim, piemēram, smaržūdeni CHAMPS- ELYSEES (GUERLAIN), un uzmanīgi izlasīsim sastāvu. Pēc etilspirta (Alcohol) iet Parfum (Fragrance), t.i. sintētiska aromātiskā piedeva. Bet pēc tam, pēc ūdens (Aqua) un pirms sarkanās un dzeltenās krāsvielām (CI.Red, Yellow), var redzēt Citronellol, Linalool, Geraniol, Farnesol, Isoeugenol - dabisku ēterisku eļļu komponentus. Tā arī CHANEL № 5 (1921.g.) formula ir būvēta uz spēcīgi smaržojošo nonila un decila aldehīdu savienojuma ar dabiskiem vanilīnu, ambru un ilang-ilangu. Tādēļ arī mēs izmantojam terminu "parfimēriju kompozīcija", domājot zem tās veselu kompleksu no individuāliem ingredientiem, kas ir gan sintētiski, gan dabiski.
Mēs izmantojam struktūra veidotāju Carbomer (bet tas tiek izmantots visu gelu un krēmu-gelu sastāvā no paša to ražošanas sākuma un ļoti mazā koncentrācijā - mazāk par procenta pusi - un tiktāl nevienam jautājumi neradās) un silīcij-organiskos elastomērus dimetikonu, ciklometikonu un to krospolimērus (pamatvilcienos Fluīda sastāvā) - bez tiem ir neiespējami radīt samtainu un matēšanas efektu. Un smarža tiek noteikta ar parfimēriju kompozīciju Fragrance - bet tā ir dabisku un sintētisku komponentu maisījums. Visi pārēji ingredienti ir dabiskas izcesmes.
Kas attiecas uz propilēnglikolu. Tas ir farmakoloģiskas pakāpes tīrības, plaši tiek izmantots farmakoloģijā, atzīts par drošu izmantošanai uzturlīdzekļos, tam ir personīgais uztura bagātinātāja kods - Е1520. Mēs kā patstāvīgu ingredientu to neizmantojam. Tas ir uz Kosmētiskā Pieniņa etiķetes - tas ir konservanta komponents - šķīdinātājs (pēc INCI klasifikācijas, ja vairāki komponenti ir uzrakstīti ar nozīmīti "&" starp tiem - viss tas ir viens ingredients, kas sastāv no vairākiem). Konservanta sastāvā - procenta daļas, propilēnglikola - vēl mazāk, baidīties no tā nav vērts. Vēl jo vairāk, jo propilēnglikols - plaši tiek izmantots kosmētikā kā mitrinātājs, tas ir valgmes pārnesējs, un kā bioloģiski aktīvu vielu šķīdinātājs. Visas negācijas - no tā, ka to jauc ar etilēnglikolu (plaši pielietojamo antifrīzu), tas ir patiešām indīgs, bet tā ir pavisam cita viela. Bet drīz arī propilēnglikola mums nebūs - mēs izmēģinām jaunus konservantus un jaunus šķīdinātājus.
Sāksim ar to, ka visa mūsu emulsiju produkcijas asortimenta izgatavošana notiek divās stadijās: 1) emulsiju kompleksu ražošana, un 2) gatavas produkcijas ražošana uz iegūto emulsiju kompleksu bāzes.
Emulsiju komplekss - neitrāla emulsija izpilda trīs pamatfunkcijas: bioloģisks aktīvu vielu akumulācija, to aktivitātes saglabāšana kosmētiska līdzekļa uzglabāšanas garantijas termiņa laikā un aktīvo komponentu pārraide kontaktējot ar ādu.
Juridiski mēs vispār varam neatklāt sastāvus, vēl jo vairāk, jo eksistē arī komercnoslēpums. Mēs neatšifrējam, piemēram, liepas ziedu ekstraktu kā polisaharīdus, saponīnus, glikozīdu hesperidīnu, ēterisko eļļu, karotīnu, askorbīnskābi, miecvielas un fitoncīdus. Tāpēc ka kosmetoloģijā liepas ziedu ekstrakts ir patstāvīgs ingredients. Tā arī emulsiju kompleksi ir patstāvīgi sertificēti ingredienti. Arī atšifrēt pilnu kompleksa sastāvu uz etiķetes vienkārši fiziski ir neiespējami: piemēram, emulsiju komplekss "Mirra № 1" satur 25 individuālus komponentus. Bet dažus sastāva paskaidrojumus, protams, dot vajag.
Emulsiju komplekss "Mirra № 1"
Tā pamats - vīnogu un kokosa eļļas. Emulgatori un stabilizatori - bišu un emulsijas vaski, monoglicerīdi un stearīna un palmitīna skābju ēteri no palmu eļļas. Antioksidanti ir α-tokoferola acetāts (Е vitamīns) un askorbīnskābes (С vitamīna) ēteri, tiem ir "biotehnoloģiska" izcelsme. Ūdens fāze ir palmu glicerīna un mikroelementu šķīdums deionizētajā ūdenī. Ražošanas tehnoloģija ir daudzstadiju kavitācijas emulģēšana. Šis komplekss ir praktiski visu dziedniecisko balzamu pamatā: МИРРАЛГИН, РЕВЕНТОН, АЛЛЕРОН, БИОБАЛАНС, BALZĀMS KRŪTĪM, LŪPĀM, UMA-BALZAMAM, POLIVITAMĪNU un PRETCELULĪTA, kā arī krēmiem: MITRINOŠS TAUKAINAI ĀDAI, DAUDZMĒRĶU, AR DZIEDNIECISKĀM ZĀLĒM, PLAKSTIŅIEM; KRĒMS-MASKA AR LAŠU ZIVJU IKRIEM un PROF līnijas mikroemulsijas pamats.
Emulsiju komplekss "Mirra № 2"
Tas ir komplekss uz sojas un kokosa eļļu bāzes. Tājā ir emulgatoru un stabilizatoru cita proporcija un cits antioksidantu "salikums": С vitamīna atvasinājumi - askorbāti un polihidroksifenoli : epofēns - efektīvs pēdējās paaudzes antioksidants un antihipoksants. Uz šā kompleksa ir izveidoti daudzi DAILY līnijas līdzekļi: krēmi MITRINOŠS SAUSAI ĀDAI, ВЛАГОСБЕРЕГАЮЩИЙ, ROKĀM, Ar MŪMIJU, kā arī balzāmi AR GIALURONA SKĀBI, MITRINOŠS ar jūras veltēm arī ОБЕРЕГ, KRĒMS-MASKA AR PANTENOLU UN KAMPARU un visi pārējie krēmi-maskas un PROF līnijas KRĒMS PLAKSTIŅIEM.
Emulsiju komplekss "Mirra № 3"
Ļoti līdzīgs pirmajam kompleksam, bet tam citas komponentu attiecības. Individuāls kompleksa ingredients ir kokoil-glutomāts. Tas ir biotehnoloģijas produkts, supermīkksta ļoti efektīga virsmas-aktīvā viela. Tās molekula sastāv no kokoseļļas ("kokoil") un glutamīna aminoskābes, ko iegūst rūpnieciski mikrobioloģiskajā sintēzē : ar fermentāciju ar glikozes izmantošanu no cietes, cukurniedres vai cukurbietes. Ļoti svarīga kokoil-glutomāta īpatnība ir tā, ka tas izvēlīgi izšķīdina izdalījušos ādas taukus, neskarot epidermas lipīdo aizsargkārtu. Kokoil-glutomāts neizveido izturīgu jonu saikni ar keratīnu un viegli aizskalojas. Šī VAV molekula ir pietiekami apjomīga un nespējīga iekļūt dziļās ādas kārtās. Bez tam, ir literāri dati par kokoil-glutomāta mitrinošo iedarbību. Uz trešā emulsiju kompleksa bāzes ražojam ATTĪROŠO PIENIŅU (mūsu "parasto", un PROF), PIENIŅU ĶERMENIM AR AFRODIZIAKIEM, BALZAMU NO KUKAIŅU KODIENIEM, BALZAMU MATIEM, BALZAMU "БИФИРОН” un LUBRIKANTU EMULSIJAS AR SANTĀLU ЛУБРИКАНТ UN ILANG-ILANGU.
Emulsiju komplekss "Mirra № 4"
Savrup stāv Emulsiju komplekss "Mirra № 4". Šis komplekss uz sojas, kokosa eļļu un bišu vaska bāzes paredzēts tikai KRĒMAM KĀJĀM. Tā ražošana noslēdzas daudzstadiju emulģēšanā ar diviem cikliem kavitācijas apstrādes. Še daudzi bioloģisks aktīvi ingredienti, piemēram, lavandas vaski un lipīdi, hlorofil-karotīna pasta, ir iekļauti tieši emulsiju kompleksa sastāvā. Otrajā, galīgā stadijā - gatava preču produkta iegūšanai - ievest tādus sarežģītos ingredientus "aukstam" veidam jau ir neiespējami.
Ražojot mūsu produkciju tiek izmantotas divas aktīvu raugu substanču formas: rauga autolizāts un natīvie inaktivētais barības raugs Torula. Alus rauga autolizāts - tie ir izpostītie, daļēji pašfermentētie raugi. Pie autolīzes rodas nosacījumi (60-65°С) kad personīgās fermentatīvās sistēmas sāk strādāt uz sevis destrukciju, un tāpēc dzīvu raugu autolizātā nav. Ir tikai izpostītās šūnas, bet tas nozīmē, ka pie pilnas raugu sastāva visu minerālu un vitamīnu bagātības saglabāšanās, olbaltumvielas kļūst vieglāk pārstrādājamas, un visi vitamīni atrodas brīvā stāvoklī. Bet vitamīnu izvēle autolizātā ir ļoti bagāta, un pie tam ir klāt bioloģiski aktīvu vielu savienojumu ļoti aktīvas grupas, kas ir tik nepieciešamas organismam. Ļoti svarīgi, ka destrukturētie raugi jau nevar izsaukt gremošanas traucējumus, disbakteriozi. Rauga autolizāts tiek izmantots kā enerģijas avots organismam, tiek pielietots garīgas un fiziskas darbspējas paaugstinājumam, imunitātes stiprināšanai. Tiek pielietots ēšanas korekcijai, vielmaiņas traucējumu profilaksei, pie nervozitātes un noguruma, pie vitamīnu trūkuma, pie sirdsslimībām, kā arī pie daudzām citām saslimšanām.
Torula raugi, atšķirībā no citiem barības raugiem (cepšanai, alus), ir izaudzējami tikai uz dabiskiem koksnes cukuriem un satur aptuveni 60% vērtīgu olbaltumvielu - daudz vairāk, nekā parastie raugi. Inaktivācija notiek pie saudzējošā temperatūru režīma (līdz 55 С) ultravioletā starojuma plūsmā. Pie inaktivācijas raugu šūnu sieniņas tiek bojātas, bet nenoārdās pilnībā. Šūna aiziet bojā, saglabājot sevī visu esošo biopotenciālu: olbaltumvielas, taukvielas, proteīnus un aminoskābes, dabisko (natīvo) vitamīnu kompleksu, minerālus un mikroelementus. Raugi, kurus izmanto MIRRA, ir sertificēti kā barība, kura ir attiecināma musulmaņu likumiem, un tai ir atbilstoši slēdzieni par ģenētiski modificēto organismu, antibiotiku un pesticīdu neesamību.
Nātrija laurilsulfāts. Anionaktīva VAV. Tiek iegūts dabiskas vai sintētiskas izejvielas (mūsu - no palmu eļļas taukspirtiem) taukspirtu sulfatācijā. Apveltīts ar spēcīgi izpausto mazgājošo un putu veidošanas spēju. Viens no galveniem VAV, kas ir izmantojami zobu pastu sastāvā. Receptūras ar paaugstināto SLS saturu dermatoloģija ir nelabvēlīgas tā iekaisumu radošās un attaukojošas darbības dēļ uz ādu.
a) SLS mēs izmantojam tikai 2 produktos: zobu pastās NOSTIPRINOŠĀ un ATSPIRDZINOŠĀ.
b) Neviena cita VAV tik efektīvi nenotīra piesārņojumus no emaljas.
c) tajās koncentrācijās, kuras mēs izmantojam (mazāk par 1%) - SLS ir dermatoloģiski drošs. Bez tam, dermatoloģiskā iedarbība tiek noteikta ierīvējot preparātu ādā, t.i. NENOMAZGĀJAMIEM Līdzekļiem, bet zobus, it kā, ir pieņemts skalot pēc tīrīšanas.
d) Viss negatīvs par SLS - no jautājuma nezināšanas un nekompetences. Tā nav aizliegto preparātu sarakstā ne Krievijas СанПиНа, ne ES Direktīvās, ne ASV un Japānas likumdošanas dokumentos.







